Jednoduchosť v stravovaní a návrat k prírode môže byť strategickým liekom. Stále mnoho ľudí – aj neceliatikov sa prikláňa k myšlienke úplne odstrániť lepok zo stravy. Prvé lastovičky v podobe návratu zabudnutých obilnín sú pohánka, amarant a pšeno. Keď k nim pridáme ďalšie plody prírody, ako slnečnicové, tekvicové a chia semienka, sušené jablká, ananás a tiež mandle, vznikne veľmi hodnotná forma raňajok, ktorá splní predstavy o výdatnom, zdravom a energetickom jedle.
Po náročnom dni padne vhod upokojujúci dúšok zeleninovej večernej kaše.
KVALITNÁ REGENERÁCIA
Obsahuje potrebné živiny, ktoré napomôžu k regenerácii svalstva a vnútorných orgánov.
POKOJNÝ SPÁNOK
Nezaťažuje tráviaci trakt počas spánku, vracia rovnováhu.
UPOKOJENIE ŽALÚDKA
Po celodennom strese upokojí žalúdok a prinavráti zásaditý stav.
Neobsahuje pridané cukry. Bezgluténová.
Večerná kaša obsahuje:
- Bio-pohánkové vločky
- Ryža
- Chia
- Slnečnicové semienka
- sušené krájané marhule bez cukru a bez SO2
- Sušená zelenina - (mkrva, paštrnák, cibuľa, petržlen, zeler, ligurček, medvedí cesnak)
- Obsah gluténu / lepku menej ako 20mg/1kg
Pohánka v BIO kvalite
Pohánka sa neradí medzi obilniny. Jej olúpané semená sa síce štruktúrou i chemickými vlastnosťami podobajú na cereálie, no pohánka je rastlinou z čeľade stavikrvovitých a príbuzná je napríklad s rebarborou či šťavelom. Kedysi sa o nej hovorilo ako o obilí chudobných, zataľ čo dnes ju môžeme smelo zaradiť ku potravinovým klenotom. Je prirodzene bezlepková, čím sa stáva neoceniteľnou súčasťou stravy celiatikov a je vhodná aj pre úplne malé deti. Obsahuje vzácny flavonoid rutín, ktorý chráni vitamín C pred oxidáciou a zvyšuje jeho efektivitu. Zvyšuje pružnosť krvných ciev a pomáha regulovať zrážanlivosť krvi. Pomáha taktiež regulovať cholesterol v krvi, je ľahko stráviteľná, pri trávení zásadotvorná a obsahuje veľa vlákniny. Kanadskí výskumníci získali nové dôkazy o priaznivom pôsobení pohánky na diabetes, pričom preukázateľne znižuje glukózu v krvi o 12-19%.
Ryža
Ryža pochádza z tropickej a subtropickej južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Pestovala sa už pred 9 tisíc rokmi. Dnes existuje asi 8 tisíc druhov ryže, líšia sa najmä spôsobom pestovania. Z nížin, kde je pôda výživná a má veľký objem vody pochádzajú veľké objemné zrnká, ktoré majú chuť a vôňu. Ryža pestovaná vysoko v horách je útlejšia a má hustejšie jadro s chuťovými prímesami, aké sa v nížinnej ryži nevyskytujú. Ryža sa zaraďuje medzi nizkotučné potraviny, obsahuje vitamín B1, ktorý ochranne pôsobí na srdcový sval a nervové tkanivo, zlepšuje trávenie. Jeho nedostatok spolupôsobí na zníženie výkonnosti, zvyšuje unaviteľnosť a citlivosť svalstva, stupňuje bolesť, nechutenstvo, nespavosť, či bolesti hlavy. Ryža je zároveň významným zdrojom horčíka, no počas jej tepelného spracovania stráca až 83%. Je nevyhnutný na aktiváciu mnohých enzýmov-napríklad serotonínu, čiže hormónu šťastia a na úpravu rovnováhy vnútorného prostredia organizmu. Posiluje tiež imunitu a periférny a centrálny nervový systém. Hoci patrí medzi nízkotučné potraviny, jej spracovanie v tráviacom trakte organizmu chvíľu trvá. Už 150 gramov varenej ryže zostáva v žalúdku 3-4 hodiny, preto sa po jej konzumácii cítime dlhšie sýti. Sušená zelenina a bylinky: Mrkva, petržlen, zeler, paštrnák, cibuľa, ligurček, medvedí cesnak
CHIA? Vaša energia
Potrebujete si doplniť telo energiou? Alebo zvýšiť koncentráciu? Prípadne zhodiť zopár kíl a nemať pritom pocit hladu? Chia semiačka sú na to ako stvorené. Chia pomáha udržiavať energiu počas celého dňa. Poskytuje tiež živiny a ponúka viacero zdravotných benefitov, ako je napr. budovanie tenkých svalových vlákien, podporovanie zdravia kardiovaskulárneho systému a stabilizáciu hladiny cukru v krvi. Zoznam týchto výhod pokračuje ešte ďalej. Neobsahuje syntetické pesticídy, herbicídy a iné „ídy“.. Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém, ak sa konzumuje súčasne s cukrami. Chia gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry. Čo znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Môžeme kombinovať Chia sa sladkou chuťou, ako je napríklad ovocná šťava a mať vyváženú hladinu cukrov v tele. Pôvodní Američania žijúci na území dnešného Mexika a na juhozápade dnešných Spojených štátov, jedli tieto semienka už stáročia pred prvým príchodom Európanov na ich kontinent. Chia bola pestovaná už starými Aztékmi, kultúrou Mayov a ostatnými pôvodnými obyvateľmi Ameriky. Vo väčšine týchto kultúr bola Chia výnimočným jedlom a bola označovaná ako posvätná. Konzumovali ju pre získanie väčšej energie bežci, bojovníci alebo atléti. Je zaujímavé, že Chia bola znovu objavená až po 500 rokoch.. A my máme teraz šancu opäť využívať jej unikátne zloženie a silu. Je v podstate ideálnou potravinou pre každého, samozrejme ako doplnok stravovania. Je ľahko použiteľná. A je výbornou čerstvou surovinou pre rôzne mixované nápoje alebo pečené jedlá, ktoré môžu byť pripravované na stovky spôsobov. Chia vytvára v kombinácii s tekutinou špecifický výživný gél alebo tzv. energizujúci super šejk, ktorý je jedlom sám o sebe!
Semienka slnka
Slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy. Nedostatok vitamínu B1 spôsobuje zápalové reakcie organizmu na kĺboch či svaloch, pričom nízka hladina vitamínu B5 zapríčiňuje bolesti hlavy, nevoľnosť či poruchy spánku. Okrem vitamínov obsahujú obsahujú vysoký podiel vápnika, ale aj ostatné minerálne látky ako mangán, horčík, selén, meď, fosfor či železo. V semienkach slnečnice sú aj esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny, kyselina linolová a celý rad antioxidantov. Účinky: • podpora budovania svalovej hmoty; • protizápalové a protirakovinové pôsobenie. • pozitívny vplyv na pokožku, vlasy a nechty; • zníženie rizika výskytu kardiovaskulárnych ochorení (zníženie hladiny cholesterolu v krvi či krvného tlaku); • upokojenie nervov (odbúravanie stresu a depresií);
Sušené marhule
Toto ovocie kombinuje skvelú chuť s blahodárnymi účinkami pre zdravie človeka Marhuľky pomáhajú spomaľovať stárnutie organizmu,obsahujú celú radu látok (antioxidantov) ktoré bojujú s voľnými radikálmi. Tie nenapádajú bunky a predžujú ich život.Posilňujú vlasy, pokožku a nehty. Obsahujú veľa kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej ktoré tie pomáhajú spomaľovať stárnutie. Zlepšujú zrak a sú prospešné pre oči. Zrak a oči máme iba jedni, tak si treba udržať ich čo najlepšie a najdlhšie. Vitamín A obsiahnutý v marhule pozitívne účinkuje pre zdravie očí. Marhule sa odporúčajú v prípade suchých spojoviek, pri ich chronickom podráždení alebo svrbenie, strate ostrosti zraku v dôsledku atrofie šošoviek a pri šeroslepote. Posilňujú imunitu chránia pred nachladnutím. Tiež pomáhajú telu bojovať proti infekcii. Čo sa týka krvného obrazu, tak sú tiež nápomocné: znižujú hladinu krvného cholesterolu liečia srdce a cievy podporujú tiež krvotvorbu (pomáhajú pri liečbe chudokrvnosti ) znižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Ovocie je zásaditej povahy, čiže brániprekyseleniu organizmu, alebo pomáha sa dostať z tohto stavu . Pomáhajú aj nervom a nervovej sústave, odporúčajú sa konzumovať pri únave , depresii, nervozite, a zníženej chuti do jedla. Je to vďaka veľkému množstvu minerálov. Marhule sú skvelá prevencia pred zápchou, hlavne ak sa skonzumujú na raňajky, pretože majú dostatok vlákniny a očistne pôsobia na hrubé črevo, sú skvelou prevenciou proti rakovine hrubého čreva.
Priemerné nutričné hodnoty v 100 g výrobku:
Energetická hodnota 1648 kJ / 401 kcal
Sacharidy: 53 g
Bielkoviny: 13,5 g
Tuky: 14,5 g
Sodík: 0,01 g
Návod na prípravu: potrebné množštvo zmesi cca 70 g zalejte horúcim mliekom / vodou a nechajte odstáť aspoň 5 minút.
Kašu je možné dochutiť jogurtom, orieškami, kakaom.
Vhodné pre det od 3 rokov.
Po otvorení sa doporučuje presypať do uzatvárateľnej sklenenej nádoby.
Alergény: môže obsahovať min. zvyšky orechov, sezamu, arašidov, sóje.
Obsah gluténu / lepku menej ako 20 mg / 1 kg.
Minimálna trvanlivosť: vyznačená na obale.
Skladujte na suchom mieste chráňte pred slnečným žiarením.
Krajina pôvodu: Slovensko
Výrobca: Avanturín s.r.o, Baška 258, Košice
Obsah: 350 g